කෘෂිකාර්මික ආහාර පද්ධති වඩාත් කාර්යක්ෂම, ඔරොත්තු දෙන සහ වඩා හොඳ නිෂ්පාදන ලෙසින්, පෝෂණය, පරිසරය සහ ජීවිතය සඳහා තිරසාර බවට පත් කිරීමට ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානයේ (FAO) සහ කෘෂිකර්ම රාජ්ය (SOFA) 2021 වාර්තාවේ සඳහන් වේ.
2020 නව කොරෝනා වයිරස් රෝගය (COVID-19) වසංගතය පාලනය කිරීමට ගත් ක්රියාමාර්ග ගෝලීය සහ ජාතික සැපයුම් දාම කඩාකප්පල් කළ අතර බොහෝ රටවල ආර්ථික බාධා ඇති කළේය. මිලදී ගැනීමේ ශක්තිය නැතිවීම, විශේෂයෙන්ම අඩු ආදායම්ලාභී රටවල සහ දුප්පත්ම ජනතාව අතර බිලියන ගනන් මිනිසුන්ගේ ආහාර සුරක්ෂිතතාවයට සහ පෝෂණයට හානි විය.
කෘෂි-ආහාර පද්ධති සෑම වසරකම ආහාර ටොන් බිලියන 11 ක් සහ ස්වභාවික තන්තු ටොන් මිලියන 32 ක් සහ දැව ටොන් බිලියන 4 ක් ඇතුළුව ආහාර නොවන නිෂ්පාදන රාශියක් නිෂ්පාදනය කරයි.
2018 දී කෘෂිකාර්මික නිෂ්පාදනයේ ඇස්තමේන්තුගත දළ වටිනාකම ඩොලර් ට්රිලියන 3.5 කි. ප්රාථමික නිෂ්පාදනය පමණක් ගෝලීය වශයෙන් රැකියා වලින් හතරෙන් එකක් පමණ සපයයි, උප සහරා අප්රිකාවේ අඩකට වඩා වැඩි ප්රමාණයක් සහ අඩු ආදායම්ලාභී රටවල 60% කට ආසන්න ප්රමාණයක් සපයයි.
තිරසාර කෘෂිකාර්මික ආහාර පද්ධතියක් යනු ප්රමාණවත්, පෝෂ්යදායී සහ ආරක්ෂිත ආහාර සෑම කෙනෙකුටම දැරිය හැකි මිලකට ලබා ගත හැකි වන අතර කිසිවෙකු කුසගින්නේ හෝ කිසිදු ආකාරයක මන්ද පෝෂණයකින් පෙළෙන්නේ නැත.
කෘෂි-ආහාර පද්ධතිවලට ප්රාථමික නිෂ්පාදන, ආහාර සැපයුම් දාම, ගෘහස්ත ප්රවාහන ජාල සහ කුටුම්භ ඇතුළත් වේ. බොහෝ අන්තර් සම්බන්ධිත ක්රියාකාරීන්ද ඊට සම්බන්ධ වේ. ඕනෑම සංරචකයක කම්පනයක් පද්ධති පුරා වේගයෙන් පැතිර යා හැක.
කෘෂි ආහාර පද්ධතිවල අස්ථාවරත්වය විශාල ජනගහනයකට බලපෑ හැකිය: බිලියන 3 කට දැනටමත් සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක් ලබා ගත නොහැක. ඔවුන්ගේ ආදායම තුනෙන් එකකින් අඩු කළහොත් අතිරේක බිලියන 1 ක් ඔවුන්ගේ ශ්රේණිවලට එක්වනු ඇත.
තීරණාත්මක ප්රවාහන සම්බන්ධතාවලට බාධාවක් සිදුවුවහොත් මිලියන 845 ක් දක්වා ආහාර පිරිවැය වැඩිවිය හැකි බව SOFA 2021 පවසයි.
‘තිරසාර පරිවර්තනය’
බාධා කිරීම් හමුවේ සැමට ප්රමාණවත්, ආරක්ෂිත සහ පෝෂ්යදායී ආහාර සඳහා අඛණ්ඩ ප්රවේශකට ලෝකයේ කෘෂි ආහාර පද්ධතිවල තිරසාර පරිවර්තනයක් අවශ්යව ඇත.
FAO විසින් ප්රාථමික නිෂ්පාදනයේ ශක්තිමත් බව, ආහාර ලබා ගැනීමේ ප්රමාණය සහ ලොව පුරා රටවලට ප්රමාණවත් ආහාර සඳහා මිනිසුන්ගේ භෞතික හා ආර්ථික ප්රවේශයේ ප්රමාණය මැනීම සඳහා නිර්මාණය කර ඇති ප්රත්යස්ථතා දර්ශක කට්ටලයක් සංවර්ධනය කර ඇත.
මෙම දර්ශකයන්ට ඔරොත්තු දීමේ ප්රධාන අංගයක් වන ඕනෑම කම්පනයක බලපෑම අවශෝෂණය කර ගැනීම ජාතික කෘෂි ආහාර පද්ධතිවල ධාරිතාව තක්සේරු කිරීමට උපකාරී වේ. විශ්ලේෂණයෙන් පෙන්නුම් කළේ රටක ප්රාථමික නිෂ්පාදන අංශය විවිධ ආහාර සහ ආහාර නොවන නිෂ්පාදන මිශ්රණයක් නිෂ්පාදනය කර දේශීය හා ජාත්යන්තර වෙළඳපොලේ පුළුල් පරාසයකට අලෙවි කරන විට වඩාත් ඔරොත්තු දෙන බවයි.
මෙය ප්රධාන වශයෙන් ඉහළ ආදායම් ලබන රටවල හෝ විශාල කෘෂි ආහාර පදනමක් ඇති රටවල දක්නට ලැබෙන වින්යාසයකි.
කෙසේ වෙතත්, ආහාර ලබා ගැනීමේ හැකියාව සම්බන්ධයෙන් භෝග, මාළු සහ පශු සම්පත් සඳහා බහු මූලාශ්ර මාර්ග විශ්ලේෂණය කිරීමෙන් පෙන්නුම් කළේ අඩු ආදායම් ලබන රටවල විශාල සහ ඉහළ ආදායම් ලබන රටවලට සාපේක්ෂව විවිධත්වයක් ඇති බවයි.
SOFA විසින් අවධාරනය කරන ලද තවත් වැදගත් අංගයක් නම්, කෘෂි ආහාර සැපයුම් දාමයන් සක්රීයව තබා ගැනීමේ ක්රමයක් වන ප්රවාහන ජාල හරහා ආහාර සඳහා භෞතික ප්රවේශය සහතික කිරීමේදී අඩු ආදායම්ලාභී රටවල් විශාල අභියෝගවලට මුහුණ දුන් බවයි.
රටවල් 90 ක දත්ත විශ්ලේෂණයෙන් පෙන්නුම් කළේ ප්රධාන ප්රවාහන මාර්ග අඩාල වුවහොත්, විශේෂයෙන් බොහෝ අඩු ආදායම්ලාභී රටවලට ආහාර බෙදා හැරීම විමධ්යගත කිරීමට හෝ විකල්ප බෙදා හැරීමේ මාර්ග භාවිතා කිරීමට සීමිත ධාරිතාවක් ඇති බවයි.
විශ්ලේෂණය කරන ලද රටවලින් අඩකට ආසන්න ප්රමාණයක් සඳහා, තීරණාත්මක ජාල සම්බන්ධතා වසා දැමීම දේශීය ප්රවාහන කාලය සියයට 20කින් හෝ ඊට වැඩි ප්රමාණයකින් වැඩි කරනු ඇති අතර එමගින් පාරිභෝගිකයින් සඳහා පිරිවැය සහ ආහාර මිල ඉහළ යනු ඇත.
2030 තිරසාර සංවර්ධනය සඳහා වූ න්යාය පත්රය සාක්ෂාත් කර ගැනීම සඳහා කෘෂි ආහාර පද්ධති වැඩි කාර්යක්ෂමතාවයක්, ඔරොත්තු දීමේ හැකියාවක්, ඇතුළත් කර ගැනීමක් සහ තිරසාරත්වයක් කරා පරිවර්තනය කිරීමේ අත්යවශ්ය කොන්දේසියක් බවට ජාත්යන්තර සම්මුතිය වර්ධනය වී තිබේ.
වෙනසක් සඳහා වූ ප්රවේගය 2021 සැප්තැම්බර් මාසයේදී ප්රථම වරට එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර පද්ධති සමුළුවට තුඩු දුන් අතර, එය කෘෂි ආහාර පද්ධති පරිවර්තනය කිරීම සඳහා නව්ය විසඳුම් සහ උපාය මාර්ග පිළිබඳව එකඟ වූ අතර එක්සත් ජාතීන්ගේ සංවිධානය විසින් නියම කරන ලද සියලුම තිරසාර සංවර්ධන ඉලක්ක හරහා ප්රගතිය ලබා දීම සඳහා එම වෙනස්කම් ප්රයෝජනයට ගන්නා ලදී.
ගොවීන්, කාන්තාවන්, තරුණයන් සහ ආදිවාසී කණ්ඩායම් අතර වැඩි සහභාගීත්වයක් සහ සමානාත්මතාවයක් පොරොන්දු වෙමින්, රටවල් 150 කට වැඩි ප්රමාණයක් ඔවුන්ගේ ආහාර පද්ධති පරිවර්තනය කිරීමට කැපවී සිටිති.
COVID-19 වසංගතය ජාතික කෘෂි ආහාර පද්ධතිවල අස්ථාවරත්වය පුළුල් ලෙස නිරාවරණය කර ඇත. කෘෂි ආහාර පද්ධති බිලියන 4 ක ජනතාවක් සෘජුව හෝ වක්රව සේවය කරයි.
වන විද්යාව සහ ධීවර කර්මාන්තය ඇතුළු කෘෂි ආහාර අංශය ද දේශගුණික විපර්යාසයට තුඩු දෙන මානව හරිතාගාර වායු විමෝචනයෙන් තුනෙන් එකක් සඳහා දායක වේ. එය පෘථිවි භූමි ප්රදේශයෙන් 37% ක් අල්ලා ගනී.
එබැවින් දරිද්රතාවය, සම්පත් සහ බලශක්ති කාර්යක්ෂමතාව, පිරිසිදු ආර්ථිකයන් සහ සෞඛ්ය සම්පන්න ජලජ සහ ගොඩබිම් පරිසර පද්ධති සම්බන්ධ අනෙකුත් තිරසාර සංවර්ධන ඉලක්ක සාක්ෂාත් කර ගැනීමේදී කෘෂි ආහාර පද්ධතිය අත්යවශ්ය කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.
Susan Chacko විසින් Down to Earth වෙබ් අඩවිය වෙත ලියන ලද Need to make agri-food systems resilient to address food security: SOFA 2021 නම් ලිපියේ සිංහල පරිවර්තනයකි.
Comments are closed for this post.